En kommentar till Förvaltningsrättens beslut i frågan.
Vi, Jenny och Robert, grundade Alex&Phil utifrån motivationen och ambitionen att skapa näringsrik barnmat, utan tillsatser, som vi själva skulle vilja ge våra barn. Under resans gång har våra egna barn, vänner och familj, varit testpanel för de produkter vi utvecklat och tagit fram. Vi utgår alltid från våra principer när vi skapar produkter som får bära våra barns namn, bland annat:
· Alltid med mest näring i fokus
· Alltid fritt från juicekoncentrat
· Alltid KRAV-märkt och ekologiskt
· Alltid fritt från rismjöl, mjölkprotein och gluten
Precis som många andra engagerade föräldrar tycker vi det är rätt att ställa höga krav på vad barnmaten innehåller och hur den marknadsförs. Därför är vi positiva till den senaste tidens diskussion om huruvida grötklämmisar ska få kallas ”gröt” eller inte. Frågan har handlat om huruvida det är okej att kalla en produkt för gröt även om den innehåller fler ingredienser än havregryn, vatten och kryddor (som exempelvis kanel). Vi tycker att man kan det och har försvarat vår ståndpunkt i förvaltningsrätten i Stockholm, som nu prövat frågan och kommit med ett beslut utifrån ett legalt perspektiv. Beslutet innebär att vi även i fortsättningen får kalla våra grötklämmisar för gröt:
“Enligt domstolens bedömning kan livsmedel med beteckningen gröt även innehålla bär och frukt, eftersom sådana ingredienser vanligen är förekommande i gröt. Med hänsyn till detta finner förvaltningsrätten att beteckningen gröt på bolagets grötklämmisar inte kan anses vilseledande på grund av att de innehåller frukt och/eller bär.
Dessutom har bolagets grötklämmisar tydlig information om samtliga ingredienser på framsidan av förpackningarna som enligt förvaltningsrättens mening framstår som lätt för konsumenter att förstå samt en innehållsförteckning på baksidan. Förvaltningsrätten finner mot denna bakgrund att beteckningen gröt på de i målet aktuella grötklämmisarna från bolaget inte är vilseledande.”
Du kan läsa beslutet i sin helhet via denna länk (pdf): https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:08ca51c5-2f26-33dc-894f-69c04fbc241f
Eftersom åsikterna i vissa fall går isär, vill vi ta tillfället i akt att förtydliga varför våra grötklämmisar innehåller det de gör och varför vi gjort dessa val. Har du frågor eller funderingar kring detta är du alltid välkommen att mejla oss på info@alexphil.se
Allt gott,
Jenny och Robert, grundare Alex&Phil
Varför använder vi juice i stället för vatten i vissa av våra grötar?
För oss är det viktigt att barnmat inte innehåller näringsfattiga ingredienser och utfyllnad (så som rismjöl eller onödigt vatten). Barn äter ofta små portioner och då är det viktigt att magen mättas av en gröt med högt näringsinnehåll i stället för tomma kalorier från ingredienser som inte bidrar med näring eller smak.
Vi strävar alltid efter en bra balans mellan essentiella fetter, protein, kostfiber och kolhydrater. Enligt experter bör ett mål mat till små barn innehålla minst 100 kalorier (kcal) per 100 gram för att det ska vara tillräckligt med näring i maten. Naturligt fruktsocker är alltid en del av dessa kalorier, frågan är bara hur stor andel detta utgör. All vår gröt och nästan alla våra måltidsprodukter har minst 100 kcal/100g tack vare det höga näringsinnehållet, något vi är ensamma om i barnmatshyllan.
I nuläget finns sju sorters gröt att välja mellan, varav fyra innehåller juice från färskpressad frukt istället för vatten. Vi har valt färskpressad juice med fruktkött (aldrig juicekoncentrat) eftersom juice till skillnad från vatten bidrar med näringsämnen, vitaminer och kostfiber som finns naturligt i frukten.
Blir inte sockerhalten högre när vi använder juice?
När du jämför olika sorters gröt är det viktigt att se till det totala näringsinnehållet. Vi strävar alltid efter att ha så högt näringsinnehåll som möjligt i våra produkter, utan att addera några tillsatser, vitamin- och mineraltillskott eller tomma kalorier som utfyllnad. Andelen naturligt fruktsocker från havre, bär och frukt utgör mellan 15-35 % i vår gröt. Sockerhalten är högre i den gröt som innehåller riktig fruktjuice i stället för vatten, men är lägre i vår gröt i tetrapack. För att öka näringsinnehållet använder vi även en stor andel bär i flertalet av våra grötar, eftersom bär innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler som är bra för barnen.
Det stämmer att sockerhalten skulle varit lägre om vi gjort vår gröt på vatten, men det skulle också göra att vitaminer och näring som finns helt naturligt i fruktjuice inte skulle komma med. Vi vill inte sälja produkter med lågt näringsinnehåll eller ingredienser som enbart finns där som utfyllnad.
Eftersom vi inte använder några tillsatser i våra produkter så varierar sockerhalten beroende på vad som finns naturligt i de frukterna och bären vi använder. Exempelvis innehåller vår blåbärsgröt på tetra 3,5 gram naturligt förekommande fruktsocker från havre, hirs, bär och frukt, vilket motsvarar 15 % av det totala näringsinnehållet. Det är en lägre nivå än de flesta alternativ i barnmatshyllan i denna produktkategori.
Men kan det verkligen kallas gröt?
Vår uppfattning, som delas av förvaltningsrätten, är att en produkt kan kallas för gröt även om den innehåller mer än havregryn, vatten och kryddor. Gröt kan tillagas på många sätt och med olika ingredienser efter tycke och smak. Att det bara finns ett sätt att tillaga gröt på är enligt oss en för snäv definition.
För att du som konsument ska veta vad som finns i våra gröt-produkter är vi alltid tydliga med vad våra produkter innehåller i både innehållsförteckning och genom att de illustrationer vi använder på våra förpackningar ger en representativ bild av innehållet.