Vanliga frågor

Här hittar du frågor och funderingar som ni konsumenter har kring Alex&Phil:s barnmat. Hittar du inte svar på din fråga nedan är du alltid välkommen att maila oss på info@alexphil.se.

Under 2019 kommer vi att gå över
till aluminiumfria och biobaserade
förpackningar för alla våra produkter.


Återförsäljare

Var kan jag köpa Alex&Phils barnmat?

Du hittar våra produkter på de flesta välsorterade livsmedelsbutiker men även hos vissa restauranger, caféer, lanthandlare och upplevelseplatser som Junibacken, Tom Tits och Holiday Club, Åre. Våra återförsäljare online är Apotea, Meds, Mat.se, MatHem och Delitea, men även Coop, Ica, Apohem, Citygross samt Paradiset. Du kan givetvis också beställa direkt på vår hemsida. Om du saknar några av våra produkter i butik, prata gärna med personalen. De brukar vara lyhörda för sina kunder och kan ta in produkter från sina centrala lager. 
 

Kan jag få smakprover på era produkter?

Vi ger inte ut gratisprover men på vår hemsida säljer vi lådor där vi kombinerat några av våra bästsäljare i en och samma kartong.
 

Vi vill bli återförsäljare av Alex&Phils barnmat. Hur går vi tillväga?

Fyll i vårt ansökningsformulär, kontakta oss på info@alexphil.se eller ring 08-703 25 60.

 

Ingredienser

Hur ser järninnehållet ut i Alex&Phils barnmat?

Vi har valt att inte använda kemiskt producerade berikningsmedel i några av våra produkter. Istället har vi valt att laga vår mat med ingredienser noga utvalda utifrån deras näringsinnehåll för att på naturlig väg skapa produkter som är källor till järn i kombination med vitamin C som hjälper kroppen ta upp järnet, som är precis vad små barn behöver. Vi har till exempel valt att använda nypon i vår ekologiska äpple- och kanelgröt. Nypon innehåller både järn och vitamin C, som bidrar till att ta upp järnet i kroppen. Ett annat exempel är våra måltider, där vi bland annat använder röda linser, svarta vinbär och osvavlade torkade aprikoser. Vill du se till att ditt barn på naturlig väg får i sig extra järn, utöver det som kommer med den vanliga maten, kan du med fördel mixa osvavlade torkade aprikoser med lite vatten till en puré (håller sig bra i kylen, upp till en vecka med lock på) vips har du ett naturligt järntillskott utan kemiska tillsatser. 
 

Mitt barn är allergiskt mot mjölkprotein, ägg och gluten. Kan hen äta era produkter?

Alla våra produkter fria från gluten. I de produkter som innehåller havre använder vi en naturligt glutenfri havre och våra produktionsanläggningar är certifierade för att producera glutenfritt. Alla våra produkter är fria från mjölkprotein. Vi använder heller inga ägg i vår produktion. Däremot har vi inte certifierat våra produkter mot ägg som en allergen. Därav kan vi inte garantera dig att de är fria från allergener från ägg.

 

Hur kommer det sig att ni har valt att använda er av rapsolja och olivolja i er mat?

Vi använder både rapsolja och olivolja i våra produkter och det gör vi för de essentiella fetternas skull, framförallt omega-3 och omega-6. Andra oljor har inte samma nivåer av dessa fetter och innehåller dessutom större mängd mättade fetter, vilka inte har samma positiva effekt för hälsan.

 

Mina barn älskar er mat, men jag tycker att sockerhalten är lite hög i era smoothiesar och grötar. Varför har ni juice i gröten?

Vi använder aldrig tillsatt socker i vår mat. Sockret i våra produkter är naturligt och det kommer från den frukt och de bär vi använder.

När vi använder juice är den också alltid naturlig och inte från koncentrat och gör så att maten inte blir för tjock för att få ut ut klämmisarna. Vi tillagar våra grötar och smoothiesar med rapsolja och havre eller amarant så att kolhydraterna får en bra balans av kostfiber och det rätta sällskapet av essentiella fetter, d v s omega 3- och omega 6-fettsyror. Jämför gärna vår mat med andras genom att exempelvis granska hur många energiprocent sockret i våra klämmisar bidrar med av det totala kalorivärdet (det går 4 kcal/g socker). Läs gärna mer på Livsmedelsverkets utmärkta faktasidor om socker.

 

Förvaring och hållbarhet

Hur lång hållbarhet har Alex&Phil:s barnmat?

Våra måltider har en hållbarhet på 12 månader, oöppnade i rumstemperatur. Våra gröt-, smoothie- och mellisportioner har nyligen gått från 12 till 18 månaders hållbarhet. Vi har gjort omfattande tester som visar att de håller minst 18 månader, därav finns det ingen anledning att de ska kasseras innan. Detta är ett av våra sätt att minska matsvinnet.

 

Hur kan era produkter ha så långt som 12 månaders hållbarhet när de inte innehåller några tillsatser eller konserveringsmedel?

Det beror på att Alex&Phils barnmat är pastöriserad, de har rätt pH-värde och de förvaras i en förpackning med barriärer mot luft och ljus.
 

Hur ska produkterna förvaras?

Oöppnade förpackningar förvaras i rumstemperatur. En öppnad förpackning förvaras i kylskåp och konsumeras inom 24 timmar.
 

Går det att frysa era produkter?

Vi har inte kvalitetstestat våra produkter för frysning, men eftersom de enbart består av naturliga ingredienser finns det ingen risk förknippad med att frysa dem. Möjligen kan texturen förändras efter upptining.

 

Förpackningar

Vem tillverkar era förpackningar?

Våra förpackningar tillverkas av Gualapack, du ser deras logotyp längst ned på våra förpackningar. Gualapack är det ledande företaget när det gäller tillverkning av så kallade klämmisar för barnmat.
 

Varför ser korkarna ut som de gör på era förpackningar?

Korken är så stor i omkrets är för att det inte ska finnas någon risk för att ett barn sätter den i halsen. Vi testar alltid våra förpackningar så att de uppfyller alla regler för produktsäkerhet.
 

Hur tänker ni kring att förpackningen består av plast?

För oss är det viktigt att våra produkter levereras i förpackningar som är säkra, så miljösmarta som möjligt och i ett format som fungerar för både barn och föräldrar vilket i vårt fall innebär förpackningar som är: 

  • lätta, vilket ger låga utsläpp under transport
  • återförslutningsbara så att man kan använda så lite, eller så mycket, av produkten som barnet vill ha vid varje tillfälle
  • livsmedelssäkra så att produkterna har en bra hållbarhet vilket minskar matsvinnet
  • smidiga att ta med sig
  • möjliga att återvinna

Vi följer noga utvecklingen inom förpackningsområdet och jobbar aktivt för att minimera vår användning av oljebaserade plaster och istället gå över till mer biobaserade material. Under 2019 kommer vi att gå över till aluminiumfria och biobaserade förpackningar till våra produkter.

 

Kvalité

Var kan jag vända mig om jag upplever brister i kvalitén på era produkter?

Vi ställer höga krav på kvalitén på våra produkter. Om du mot förmodan skulle hitta ett fel på en vara ber vi dig omgående kontakta oss på info@alexphil.se. Spara innehållet, förpackningen och korken och förvara dem om möjligt kylt. För att kunna ta detta vidare med vår tillverkare och göra en mer grundlig utredning behöver vi se aktuell förpackning. Ytterligare information som rör ett köp hos oss hittar du under köpvillkor.

 

Information