Just nu FRI FRAKT

inom Sverige!

Just nu FRI FRAKT

inom Sverige!

Vanliga frågor

Här hittar du frågor och funderingar som ni konsumenter har kring Alex&Phil:s barnmat. Hittar du inte svar på din fråga nedan är du alltid välkommen att maila oss på info@alexphil.se.

Sedan flera år tillbaka använder vi klämmis-
förpackningar som i huvudsak är gjorda av
sockerrör till våra smoothies och grötar.


Återförsäljare

Var kan jag köpa Alex&Phils barnmat?

Du hittar våra produkter på de flesta välsorterade livsmedelsbutiker men även hos vissa restauranger, caféer, lanthandlare och upplevelseplatser som Junibacken, Tom Tits och Holiday Club, Åre. Våra återförsäljare online är Apotea, Meds, Mat.se, MatHem och Delitea, men även Coop, Ica, Apohem, Citygross samt Paradiset. Du kan givetvis också beställa direkt på vår hemsida. Om du saknar några av våra produkter i butik, prata gärna med personalen. De brukar vara lyhörda för sina kunder och kan ta in produkter från sina centrala lager. 
 

Kan jag få smakprover på era produkter?

Vi ger inte ut gratisprover men på vår hemsida säljer vi lådor där vi kombinerat några av våra bästsäljare i en och samma kartong.
 

Vi vill bli återförsäljare av Alex&Phils barnmat. Hur går vi tillväga?

Fyll i vårt ansökningsformulär, kontakta oss på info@alexphil.se eller ring 08-703 25 60.

 

Ingredienser

Hur ser järninnehållet ut i Alex&Phils barnmat?

Vår mat har ett naturligt innehåll av vitaminer och mineraler men vi har valt att inte deklarera järn eller andra mineraler eller vitaminer på våra förpackningar. Anledningen är att vi inte berikar vår mat med vitaminer och mineraler. Vi använder inte några tillsatser över huvud taget. Däremot upplever vi att lagstiftningen för barnmat tyvärr är skriven utifrån utgångspunkten att maten är näringsberikad (p g a att industrin hittills alltid jobbat så). Det gör att lagstiftningen tillåter väldigt små variationer i deklarerade vitamin- och mineralnivåer, vilket är svårt att alltid garantera när man arbetar med naturliga vitaminer och mineraler eftersom dessa varierar lite över tid på grund av olika faktorer som t ex hur årets skörd har varit (var det soligt, regnigt och kallt osv), från leverantör till leverantör osv. Om man däremot tillsätter kemiskt tillverkade vitaminer och mineraler kan man kontrollera nivåerna exakt, även om man däremot vet att kroppen tar upp en mycket liten andel av t ex berikat järn (mindre än 10%), jämfört med naturligt hemjärn (den sorts järn som finns i kött), som kroppen har lättast att ta upp. 

Eftersom vi tycker att barn ska få naturligt näringsrik mat, väljer vi konsekvent bort tillsatser och kemiskt tillverkade mineraler och vitaminer. Istället väljer vi våra ingredienser noga utifrån ett närings- och smakperspektiv, för att få så höga naturliga nivåer som möjligt av viktiga näringsämnen som t ex järn. Det är därför du kan hitta ingredienser som nypon, svarta vinbär, osvavlade torkade aprikoser, nötkött och belugalinser i vår mat för barn – samtliga råvaror med bra naturliga nivåer av järn. Ingredienser som är dyra och ovanliga i barnmat, men som är effektiva ur ett naturligt näringsperspektiv.

Vill du se till att ditt barn på naturlig väg får i sig extra järn, utöver det som kommer med den vanliga maten, är ett bra tips att mixa osvavlade torkade aprikoser med lite vatten till en puré. Aprikospurén kan du frysa in och den håller sig bra i kylen, upp till en vecka med lock på. Vips har du ett naturligt järntillskott utan kemiska tillsatser!
 

Mitt barn är allergiskt mot mjölkprotein, ägg och gluten. Kan hen äta era produkter?

Alla våra produkter fria från gluten. I de produkter som innehåller havre använder vi en naturligt glutenfri havre och våra produktionsanläggningar är certifierade för att producera glutenfritt. Alla våra produkter är fria från mjölkprotein. Vi använder heller inga ägg i vår produktion. Däremot har vi inte certifierat våra produkter mot ägg som en allergen. Därav kan vi inte garantera dig att de är fria från allergener från ägg.

 

Varför använder ni kallpressad rapsolja och olivolja i er mat?

Vi använder både rapsolja och olivolja i våra produkter och det gör vi för de essentiella fetternas skull, framförallt omega-3 och omega-6. Andra oljor har inte samma nivåer av dessa fetter och innehåller dessutom större mängd mättade fetter, vilka inte har samma positiva effekt för hälsan. Dessutom håller vi nu på att gå över till kallpressad rapsolja från Gunnarshögs gård på Österlen i Skåne i samtliga våra produkter. Kallpressad rapsolja har en högre andel vitaminer, mineraler och essentiella fetter än vanlig rapsolja. Du kan även köpa den på flaska i utvalda affärer och i vår webbutik. Den är utmärkt att blanda i maten eller använda när du steker eller bakar.

 

Varför använder ni juice istället för vatten i vissa av era grötar?

För oss är det viktigt att barnmat inte innehåller näringsfattiga ingredienser och utfyllnad (så som rismjöl eller onödigt vatten). Barn äter ofta små portioner och då är det viktigt att magen mättas av en gröt med högt näringsinnehåll i stället för tomma kalorier från ingredienser som inte bidrar med näring eller smak.

Vi strävar alltid efter en bra balans mellan essentiella fetter, protein, kostfiber och kolhydrater. Enligt experter bör ett mål mat till små barn innehålla minst 100 kalorier (kcal) per 100 gram för att det ska vara tillräckligt med näring i maten. Naturligt fruktsocker är alltid en del av dessa kalorier, frågan är bara hur stor andel detta utgör. All vår gröt och nästan alla våra måltidsprodukter har minst 100 kcal/100g tack vare det höga näringsinnehållet, något vi är ensamma om i barnmatshyllan.

I nuläget finns sju sorters gröt att välja mellan, varav fyra innehåller juice från färskpressad frukt istället för vatten. Vi har valt färskpressad juice (aldrig juicekoncentrat) eftersom juice till skillnad från vatten bidrar med näringsämnen och vitaminer som finns naturligt i frukten. 

 

Blir inte sockerhalten högre när vi använder juice?

När du jämför olika sorters gröt är det viktigt att se till det totala näringsinnehållet. Vi strävar alltid efter att ha så högt näringsinnehåll som möjligt i våra produkter, utan att addera några tillsatser, vitamin- och mineraltillskott eller tomma kalorier som utfyllnad. Andelen naturligt fruktsocker från havre, bär och frukt utgör mellan 15-35 % i vår gröt. Sockerhalten är högre i den gröt som innehåller riktig fruktjuice i stället för vatten, men är lägre i vår gröt i tetrapack. För att öka näringsinnehållet använder vi även en stor andel bär i flertalet av våra grötar, eftersom bär innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler som är bra för barnen.

Det stämmer att sockerhalten skulle varit lägre om vi gjort vår gröt på vatten, men det skulle också göra att vitaminer och näring som finns helt naturligt i fruktjuice inte skulle komma med. Vi vill inte sälja produkter med lågt näringsinnehåll eller ingredienser som enbart finns där som utfyllnad.

Eftersom vi inte använder några tillsatser i våra produkter så varierar sockerhalten beroende på vad som finns naturligt i de frukterna och bären vi använder. Exempelvis innehåller vår blåbärsgröt på tetra 3,5 gram naturligt förekommande fruktsocker från havre, hirs, bär och frukt, vilket motsvarar 15 % av det totala näringsinnehållet. Det är en lägre nivå än de flesta alternativ i barnmatshyllan i denna produktkategori.

 

Men kan det verkligen kallas gröt?

Vår och Förvaltningsrättens bedömning är att en produkt kan kallas för gröt även om den innehåller mer än havregryn, vatten och kryddor. Gröt kan tillagas på många sätt och med olika ingredienser efter tycke och smak. Att det bara finns ett sätt att tillaga gröt på är enligt oss en för snäv definition.

För att du som konsument ska veta vad som finns i våra gröt-produkter är vi alltid tydliga med vad våra produkter innehåller i både innehållsförteckning och genom att de illustrationer vi använder på våra förpackningar ger en representativ bild av innehållet.

 

Jämför gärna vår mat med andras genom att exempelvis granska hur många energiprocent det naturligt förekommande sockret i våra klämmisar bidrar med av det totala kalorivärdet (kcal - det går 4 kcal/g socker). Läs gärna mer på Livsmedelsverkets utmärkta faktasidor om socker.

 

Förvaring och hållbarhet

Hur lång hållbarhet har Alex&Phil:s barnmat?

Våra måltider har en hållbarhet på 12 månader, oöppnade i rumstemperatur. Våra gröt-, smoothie- och mellisportioner har nyligen gått från 12 till 18 månaders hållbarhet. Vi har gjort omfattande tester som visar att de håller minst 18 månader, därav finns det ingen anledning att de ska kasseras innan. Detta är ett av våra sätt att minska matsvinnet.

 

Hur kan era produkter ha så långt som 12 månaders hållbarhet när de inte innehåller några tillsatser eller konserveringsmedel?

Det beror på att Alex&Phils barnmat är pastöriserad, de har rätt pH-värde och de förvaras i en förpackning med barriärer mot luft och ljus.
 

Hur ska produkterna förvaras?

Oöppnade förpackningar förvaras i rumstemperatur. En öppnad förpackning förvaras i kylskåp och konsumeras inom 24 timmar.
 

Går det att frysa era produkter?

Vi har inte kvalitetstestat våra produkter för frysning, men eftersom de enbart består av naturliga ingredienser finns det ingen risk förknippad med att frysa dem. Möjligen kan texturen förändras efter upptining.

 

Förpackningar

Vem tillverkar era förpackningar?

Våra förpackningar tillverkas av Gualapack, du ser deras logotyp längst ned på våra förpackningar. Gualapack är det ledande företaget när det gäller tillverkning av så kallade klämmisar för barnmat.
 

Varför ser korkarna ut som de gör på era förpackningar?

Korken är så stor i omkrets är för att det inte ska finnas någon risk för att ett barn sätter den i halsen. Vi testar alltid våra förpackningar så att de uppfyller alla regler för produktsäkerhet.
 

Hur miljövänliga är egentligen era förpackningar?

För oss är det viktigt att våra produkter levereras i förpackningar som är säkra, så miljösmarta som möjligt och i ett format som fungerar för både barn och föräldrar vilket i vårt fall innebär förpackningar som är: 

  • lätta, vilket ger låga utsläpp under transport
  • återförslutningsbara så att man kan använda så lite, eller så mycket, av produkten som barnet vill ha vid varje tillfälle
  • livsmedelssäkra så att produkterna har en bra hållbarhet vilket minskar matsvinnet
  • smidiga att ta med sig
  • möjliga att återvinna

Vi följer noga utvecklingen inom förpackningsområdet och jobbar aktivt för att minimera vår användning av oljebaserade plaster och istället gå över till mer biobaserade material. Klämmisförpackningen till alla våra grötar och smoothies är i huvudsak gjord av växtbaserade, förnybara material som sockerrör. Våra måltider i Tetra Recart® är till huvuddelen gjord av FSC-märkt kartong och är 80% mer klimatsmart än motsvarande glasburk med lock. I övrigt klimatkompenserar vi vår verksamhet genom ett FN-certifierat projekt i Indien.

 

Kvalité

Var kan jag vända mig om jag upplever brister i kvalitén på era produkter?

Vi ställer höga krav på kvalitén på våra produkter. Om du mot förmodan skulle hitta ett fel på en vara ber vi dig omgående kontakta oss på info@alexphil.se. Spara innehållet, förpackningen och korken och förvara dem om möjligt kylt. För att kunna ta detta vidare med vår tillverkare och göra en mer grundlig utredning behöver vi se aktuell förpackning. Ytterligare information som rör ett köp hos oss hittar du under köpvillkor.

 

Information